Dušek se menja na svakih 5 - 8 godina | Duseci | Kreveti | Orneo by Corbin group
Prodaja +381 63 540 502
Dušek se menja na svakih 5 – 8 godina

Dušek se menja na svakih 5 – 8 godina

Kupovina dušeka jeste investicija u kvalitetan život, što je izuzetno važno, ali svako ima svoj budžet naravno. Ne vodite se samo jednim kriterijumom. Odaberite ono što Vam je prihvatljivo po ceni, ali samo ako pored toga pruža dobar osećaj, pravu potporu telu i kvalitetan materijal.

U današnje vreme proizvodnja dušeka je uglavnom usmerena  ka dušecima sa jezgrima od pene. Posle gotovo sto godina dominacije opruga, razvoj tehnologije i novih penastih materijala gurnuo je pene u prvi plan i opruge polako odlaze u istoriju. Pokušaćemo objasniti zašto su pene kao jezgro dušeka dominantne i koje su prednosti spavanja na peni.

Da bi objasnili prednosti pene kao jezgra dušeka, moramo spomenuti i dušeke sa oprugama. Osnovna razlika između dušeka sa oprugama i dušeka od pene su tačke rasterećenja i njihov raspored na dušeku. Kod dušeka sa oprugama (Bonell tip jezgra) tačka rasterećenja je u centru svake opruge. To nas dovodi do zaključka da su dušeci sa više opruga bolji.

Takvo razmišljanje dovelo je do nastanka tzv.- džepićastog jezgra. Za razliku od Bonell jezgra kod kojih su sve opruge međusobno povezane i kao takve ne dozvoljavaju dušeku da se oblikuje prema obliku tela,(pritisak na jednu oprugu se zbog povezanosti prenosi i na sve susedne opruge), džepičasta jezgra imaju puno više manjih opruga koje su svaka za sebe umotane ubačene u “džep” od tekstila i ugibaju se nezavisno jedna od druge. I džepičasti i Bonell dušeci se rade tako da se na opružno jezgro stavlja sloj za sprečavanje proboja opruga na površinu dušeka, na koji dolazi I nekoliko centimetara pene.

Na dušecima od pene tačka rasterećenja ne postoji, već pena rasterećuje od pritiska u svakom dodirnom mestu sa telom. Tačkasta elastičnost i mogućnost savršenog prilagođavanja pene je ono što ih čini superiorno udobnijim u odnosu na dušeke s oprugama. Osim tačkaste elastičnosti postoje još neke prednosti u odnosu na dušeke sa oprugama. Pene su neuporedivo lakše, a to pojednostavnjuje manipulaciju (okretanje, transport, ćišćenje…). Pene za razliku od opružnih dušeka sve češće dolaze sa navlakama koje se mogu skinuti i oprati, dok su na opružnim dušecima još uvek zastupljene tkanine-platna koji se ne mogu skidati. To je veoma važno jer se na taj način predupređuju i ublažavaju simtomi alergije na grinje i kućnu prašinu.

Osim ovih očitih razlika postoje i neke manje vidljive, opružna jezgra dizajnerima dušeka ostavljaju vrlo malo mogućnosti za kreiranje zona (tvrđi i mekši delovi po uzdužnoj osi dušeka), dok se pene već same po sebi savršeno prilagođavaju prema pritisku I obliku tela, a dodatnom  obradom CNC mašinama koje izrezivanjem pene mogu odraditi u gotovo sve što dizajner može zamisliti. Zatim, veoma je bitno što dušeci od pene ne sadrže metal, čime je izbegnuto stvaranje interferencija sa prirodnim magnetnim poljem koje nas okružuje, ali I sa sve većim izvorom elektro magnetskog zračenja zbog savremenog načina gradnje I života!

Donosimo top 5 popularnih mitova o dušecima.

Mit 1: Dušek treba menjati svakih 8 godina

Stručnjaci preporučuju da se dušek zameni svakih 8 godina, no istina je da je dušek mnogo izdržljiviji. Koliko će vaš dušek potrajati zavisi koliko se dobro brinete o dušeku, kako spavate na njemu i koliko se često okrećete tokom noći.

Razmišljajte o dušeku kao o sredstvu, tj. pomagalu za spavanje. Baš kao što će vam dobar par patika za trčanje omogućiti udobnost i sprečiti ozlede, kvalitetan dušek će pružiti bolji i zdraviji san. No, kako vreme prolazi logično je da će dušek izgubiti početnu udobnost i čvrstoću podupiranja tela što je ključno za dobar san.

Dakle, zamena dušeka ne zavisi toliko o nekom određenom vremenskom roku, već o tome koliko je na njemu udobno spavanje. Idealan dušek bi se trebao oblikovati prema vašem telu, ali i pružati odgovarajuću potporu donjem delu kičme.

Mit 2: Čvršći i tvrđi dušek je najbolji za bolna leđa

Kako bi ublažili i sprečili bolove i nelagodu u leđima, potreban vam je dušek koji odgovara vašem položaju i načinu spavanja. On treba podržavati kritične tačke tela i omogućiti prenos pritiska jednako na celu površinu dušeka.

Ako patite od bolova u leđima najbolji odabir je srednje tvrdi madrac

Načelno se dušeci se dele na tri kategorije:

  • Mekani dušeci. Na početku će pružiti ugodan osećaj, no tokom noći bi telo moglo utonuti u dušek. Bez adekvatne podrške javlja se bol u donjem delu leđa i osećaj obamrlosti zbog prejakog pritiska živaca.
  • Srednje tvrdi dušeci. Prednosti srednje tvrdog dušeka su prilagođavanje svakom obliku tela, pružanje adekvatne podrške i ublažavanje kritičnih bolnih tačaka u leđima.
  • Tvrdi dušeci. Tvrdi dušeci uobičajena su preporuka za ljude koji pate od bolova u leđima i ukočenosti. No preterano čvrst dušek sili telo da se uskladi s njegovom ravnom podlogom, a svi znamo da prirodan položaj kičme nije ravan.

Mit 3: Na pravom dušeku nećete se okretati i nameštati tokom noći

Znate li da se bebe s navršenih 4 meseca počinju okretati u krevetu, a u odrasloj dobi se tokom noći okrenemo čak i do 75 puta? Bez obzira radi li se o jednostavnom trzanju ili punom okretaju.

Što zapravo želimo reći? U ljudskoj je prirodi da se tokom noći okrećemo jer tako ublažavamo bolne pritiske na telo te ublažavamo stres i naprezanje u leđima i zglobovima. Dobar dušek će smanjiti okretaje tokom noći, no neće ih u potpunosti sprečiti. No, okrenete li se i 20 puta manje tokom noći, veći su izgledi da ćete se bolje i kvalitetnije naspavati.

Mit 4: Na novom dušeku bi trebali odmah savršeno spavati

Istina je da se većina ljudi ne može odmah prilagoditi novoj površini dušeka. S obzirom na to koliko dugo provodimo vremena u krevetu, nije ništa iznenađujuće što su se naši mišići i zglobovi prilagodili na krevet na kojem smo pre spavali. Na njegovu tvrdoću, poznati miris, pa i na svako malo udubljenje na njemu.

Tijelu treba oko mjesec dana da se privikne na novi madrac

Realno gledajući, telima je potrebno i do mesec dana prilagodbe na novu površinu, pa nemojte odmah očajavati da ste kupili krivi dušek. Ako ste sve temelljno istražili, testirali i informisali se, nakon mesec dana prilagođavanja bi napokon trebali kvalitetno spavati.

Mit 5: Na memory peni bit će vam vruće i znojit ćete se

Ova činjenica svakako je vredela za starije memory dušeke. Naime, starije verzije memory pene ograničavale su protok zraka, a njihov gusti materijal bio je preosetljiv na temperaturu. Iz tog se razloga sva toplina zarobila u njih, pa su se spavači tokom noći često znojili.

No danas je osetljivost memory pene na temperaturu jedna od njenih najvećih prednosti. 

Ona upija telesnu temperaturu i ostaje topla sve dok ležite na njoj, nakon čega se hladi i postaje tvrđa. Ova karakteristika joj omogućuje da se prilagodi svakom obliku tela, a u kombinaciji s prozračnim materijalima omogućava cirkulisanje zraka tokom cele noći. Dakle, nema znojenja 

Tipovi pena

 

 Latex

Prva pena podobna za izradu dušeka pojavila se kad je razvijena Dunllop metoda vulkanizacije latexa.

Zahvaljujući odličnim svojstvima latex je danas jedna od najprestižnijih pena u izradi dušeka.

Na žalost, na našem tržištu pre svega zbog visoke cene, uglavnom nema ponude dušeka od prirodnog

latex-a. Sve ostale pene su razvijene kako bi se dobio materijal istih, sličnih ili čak i boljih

karakteristika uz bolju ekonomsku isplativost  od prirodnog latexa. Dobrim delom u tome se I uspeva.

 

 

 PU pena (poliuretan – PUR)

Poliuretanske pene su u stvari ono što najčešće nazivamo sunđerom. Poliuretanske pene ili PU ili PUR pene su

relativno malih gustina (uglavnom 15-35kg/m³). Na tržištu postoji velik broj nefer proizvođača koji ove

pene prodaju pod nekim svojim nazivom (komforna pena i sl.) i time dovode kupca u zabludu da kupuje

kvalitetniji materijal. Vek trajanja ovih pena na 3-10 godina u zavisnosti od gustine, elastičnosti,otpornosti…

 

 

 

HR pena (high resilience) – hladno livana pena

Kao i sve druge sintetičke pene i ova je napravljena na bazi poliuretana, ali su svojstva HR pene

neuporedivo bolja u odnosu na obične PU pene. Ove pene imaju otvorenu ćelijsku strukturu

što omogućava nesmetan protok vazduha kroz jezgro dušeka. Izrađuju se u visokim

gustinama (30-65kg/m³) i imaju vek trajanja 12-15 godina u zavisnosti od  gustine.

HR pene zovu  i hladno livanim penama zbog razlike u temperaturi pri kojoj se livaju u

odnosu na PU pene, PU pene 100-125 °C, HR pjene 30-85 °C. Osim spomenutih naziva,

kao i kod PU pena većina proizvođača upotrebljava svoj naziv za ovaj tip pene.

 

 

 

 Viscoelastična – memory pena

Ovaj tip pene predstavljen je od strane švedskog proizvođača Tempur-pedic 1992.g. gde je

razvijen u saradnji s NASA-om u svrhu ublažavanja delovanja ekstremnih  g- sila

na tela astronauta.Gotovo da ne postoji  proizvođač dušeka koji u svojoj ponudi nema

dušek ili naddušek od memory pene. Ovu penu karakteriše najbolja tačkasta

elastičnost sa kojom se ne može ništa meriti sem jedino vrlo dobrog vodenog kreveta.

Termosenzibilnost ( na toploti postaje mekša, a na hladnoći tvrđa) i tačkasta elastičnost

uzrok su velikoj popularnosti ovog tipa pene. Viscoelastične pene imaju antidekubitno

delovanje i svoju upotrebu pronašle su u medicini. Kao i kod drugih tipova pena i

kod visco pene specifična gustina je factor broj jedan koji određuje kvalitet

i cenu krajnjeg proizvoda.

Kupiti dobar ergonomski dušek zaista znači investirati u sopstveno zdravlje i

zdravlje svoje porodice. To ujedno znači prevenciju ali i terapiju kod osoba koje

imaju zdravstvenih problema sa kičmom, zglobovima, cirkulacijom,…

Zato, razmislite treba li cena da bude odlučujući kriterijum?

Kupovina dušeka jeste investicija u kvalitetan život, što je izuzetno važno, ali svako

ima svoj budžet naravno. Ne vodi se samo jednim kriterijumom. Odaberi ono što ti je

prihvatljivo po ceni, ali samo ako pored toga pruža dobar osećaj, pravu potporu telu i

kvalitetan materijal.

Ako krećete u lov na novi dušek, slobodno dođite u ORNEO prodajna mesta gde će vam naši

prodavci rado pomoći. 

Zapamtite da ne postoje glupa pitanja kada je u pitanju kupovina novog dušeka. Što ste bolje informisani

to ćete odabrati bolji dušek.

Za savršene snove iz House decor-a Proizvodnja i prodaja kreveta i dušeka po željenim merama. U House decor-u možete pronaći klasične dušeke sa federima koji su zamenjeni dušecima sa poliuretanskom penom, dušecima sa memory penom ili dušecima sa penom od lateksa. Postoje i dušeci od češljanog pamuka (futona), kao i dušeci nove generacije dušeci sa džepičastim jezgrom. Naše prednosti u odnosu na ostale: –Proizvođačke cene (najjeftiniji kreveti i dušeci u regionu) –Mogućnost izrade kreveta i dušeka u željenim dimenzijama. -Ekspresna isporuka (vršimo dostavu kreveta i dušeka u najkraćem mogućem roku 3-10 dana) –Svakodnevni popusti i akcije (diskontna prodaja) -Besplatna dostava i montaža (na teritoriji Beograda), kurirskim službama po celoj Srbiji po pristupačnim cenama. -Plaćanje na rate bez kamate (čekovima građana do 10 mesečnih rata i platnim karticama)

Povezane objave

Prokomentariši