Saveti stručnjaka | Duseci | Kreveti | Orneo by Corbin group
Prodaja +381 63 540 502
Saveti stručnjaka

Saveti stručnjaka

Dr Ciril Kastelic, poznati slovenački pronalazač i inovator, dugogodišnji član kompanije PUR-PLAMA, eminentni je stručnjak iz oblasti poliuretanskih pena, i zasigurno jedan od najvećih poznavalaca istih na području Balkana.

Govoreći o trendovima poliuretana u svetu, o sve većoj primeni HR i MEMORY pene, dr Kastelic ističe da jedna ideja vodi u nove ideje, ali je potrebno i ideju sprovesti u praksu. „Jer samo proizvodi koji su inovativni i komercijalno atraktivni donose preduzeću razvoj i profit“, ističe dr Kastelic.

„Visokoelastične pene – HR i viskoelastične pene – VE su novi tipovi pena koje u poslednjih pet godina doživljavaju veliku primenu.

Memori pene ili viskoelastične (ve) pene

Viskoelastične pene – MEMORY PENE svoju primenu započele su upotrebom u NASA programu za dušeka ili sedišta astronauta, jer je jedino ova pena omogućavala raspodelu jednakog pritisaka na ljudsko telo, u vreme starta reketa, po maksimalnoj površini tela. Time je bilo eliminisano veliko opterećenje pojedinih delova astronautskog tela i jednomerno raspoređenje po telu.

Upotreba memory pene potom nalazi primenu u brojnim granama medicine i privrede, pri čemu je jedna od najvećih primena u proizvodnji dušeka, a potom i u proizvodnji jastuka. Dušeci predstavljaju drugo najveće područje upotrebe mekih pena, pretežno blok pena. U poslednjih pet godina upotreba u proizvodnji dušeka je rapidno porasla, tako da je danas to već na nivou upotrebe u pokućstvu. Sa razvojem VE pena koje nisu »modna muha«, kao je izgledalo na početku, postale su materijal sa jedinstvenim osobinama postizanja maksimalne udobnosti i zdravog ležanja na račun jednomernije raspodele protivpritisaka na ljudsko telo. Ova raspodela vidna je iz priložene slike. Na slici se može videti razlika u raspodeli prtiska između standardnog dušeka i dušeka izrađenog iz VE pene. Osoba težine 90 kg ležala je na leđima. Površina plave boje predstavlja u slučaju VE dušeka veću površinu, što znači da je deo visokog pritiska kod standardnih dušeka preraspodeljen na veću površinu tela.

To se može lako razbrati iz donjeg trodimenzionalnog dijagrama iz kojega se jasno vidi da nema visokih vrhova (peaks) koji predstavljaju visoke specifične pritiske na telo kod VE (TEMPUR MED) dušeka.

HR pene (high resiliance) ili visokoelastične pene

HR pene, ili kako ih kod nas još zovu – HLADNE PENE, predstavljaju relativno novi tip pena koje karakteriše visoka elastičnost kao posledica hemijske strukture poliolne komponente. Glavna karakteristika svih tipova mekih pena jeste elastičnost. Elastičnost pena može biti veća ili manja, što zavisi od više faktora, a najviše od strukture poliolne komponente. Postoje neke aplikacije mekih pena gde je elastičnost kao i trajna elastičnost od primarnog značenja. Takva vrsta aplikacije jeste pokućstvo, dušeci i sedišta u automobilskoj industriji. Danas se u proizvodnji dušeka upotrebljavaju tri vrste pena:

– pena iz prirodnog latexa – pena iz sintetskog latexa – poliuretanska pena koja se po osobinama upoređuje sa latex penama koje nazivamao Latex-like pena

Latex-like pena svrstava se u red HR pena sa nekim dodatnim osobinama, koje imitiraju pravi latex.

Sa pregledom razvoja tržišta poliuretana svih tipova kao i mekih blok pena, posebno sam želeo pokazati, da su poliuretani i meke blok pene na osnovi poliuretana, još uvek u porastu potrošnje i da možemo sa optimizmom raditi na njihovom razvoju i primeni.

Visokoelastične (HR) pene produkt su budućnosti, obzirom na njihove odlične fizičke osobine. Naročito značajna jeste njihova primena u izradi dušeka, gde su u kombinaciji sa viskoelastičnom penom nezamjenive. Viskoelastične (VE) pene postaju nezamenjiv materijal u mnogim primenama, a naročito u dušecima i jastucima. Biomedicinski su dokazane prednosti tih dušeka i jastuka, pa se može očekivati u sledećim godinama još veći porast primene.

Prof. dr Vladislava Vesović Potić, direktor Instituta za fizikalnu medicinu Kliničkog centra Srbije, Zavoda za rehabilitaciju, profesor na fakultetu, predsednik i član sekcija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, govori o značaju zdravog sna za naše zdravlje, rast i razvoj.

Dobar san i udoban krevet – uslov za uspešan dan

Svaku noć zdravo i opušteno spavanje za nas znači svako jutro prijatan početak dana. Spavanje je osnova za zdravo i opušteno osećanje.

Spavanje (med.) – stanje smanjenog opažanja, osećaja i reagovanja na spoljne draži, koje je fiziološko, reverzibilno i rekurentno. Čovek provede 1/3 svog života u spavanju. Ono nam je neohodno za odmor, ishranu i obnavljanje moždanih ćelija koje nam omogućavaju razmišljanje, pamćenje i učenje i koje su osnov svih psihičkih funkcija.

Spavanje je neohodno za mnoge procese kao što su:

– rast i razvoj – čuvanje i povećanje enegrgije, – termoregulacija i – adaptacija organizma na nepovoljne noćne ili klimatske uslove.

Najbitinija uloga spavanja je oporavak naših nervnih ćelija i konsolidacija pamćenja. Dužina i struktura spavanja kod zdravih osoba zavise od uzrasta:

– bebe – višefazno, oko 20h – deca 4-10.god – približavaju se odraslima – odrasli – jednokratno noću 7-8h – stare osobe – 4-6h

Ciklus spavanje – budnost se ponavlja u 24-časovnom ritmu i u skladu je sa ciklusom svetlo-mrak. Ovaj ritam utiče na druge tanane organske sisteme usklađujući rad fine mašine zvane “organizam” i održavajući njegovu homeostazu (stanje unutrašnje ravnoteže)

Pravilno spavanje u udobnoj postelji je značajno za dobro raspoloženje i funkcionisanje svih organa i sistema u organizmu:

– lučenje hormona – termoregulaciju – ponašanje – srčanu – plućnu – bubrežnu – gastrointestinalnu funkciju

Kvalitetan san od velike je važnosti ne samo za zdravlje već i za produktivan rad tokom dana. Nedostatak sna jedan je od uzročnika stresa. Nedostatak sna ili nekvalitetan san nastaje usled neudobne postelje, tj. lošeg položaja u krevetu koji je uzrokovan lošim kvalitetom dušeka. Sve ovo negativno utiče na rast dece, radnu sposobnost, razmišljanje, koncentraciju, pamćenje i raspoloženje.

Najčešća posledica neadekvatnog položaja tokom sna je nepravilan položaj kičme, koji dovodi do:

– osećaja umora, – glavobolje, – bola u predelu krsta ili – bola u vratu, …

Bol u vratu i leđima, neraspoloženje i smanjena koncentracija koja utiče na efikasnost u obavljanju radnih obaveza, može se javiti kod potpuno zdravih i mladih ljudi kao posledica lošeg sna, ali i kod osoba koji se već leče od tegoba vezanih za promene na kičmenom stubu (spondiloza, diskopatija, discus hernia). Prema statističkim podacima, ova oboljenja su na prvom mestu kod radno aktivnog stanovništva.

Miran san, za koji je uslov udobna postelja i kvalitetan dušek ima značajno mesto u prevenciji i lečenju kako zdravih, tako i bolesnika sa različitim povredama i oboljenjima. Na to ukazuju brojne studije u velikim medicinskim centrima u kojima su vođena istraživanja o neophodnosti pravljenja kvalitetnih kreveta sa adekvatnim dušecima.

Udoban dušek za spavanje ima neprocenjivu značajnost u lečenju i najtežih bolesnika, u bolnicama jer im omogućava miran san, odmor i ublažavanje bola kod povređenih i obolelih.

  • Kada smo umorni, tužni, neraspoloženi, miran san, opuštanje i odmor nam pruža udoban i topao dušek.
  • U periodu kada nam predstoji izuzetno veliki psihički ili fizički napor i kada smo najzdraviji, neophodan je miran san koji pruža udoban dušek.
  • Kada smo stari, bolesni i iscrpljeni, da bismo bili sposobni za i minimialne aktivnosti svakidašnjeg dnevnog života, neohodan je miran san, tj. udoban dušek.
  • Kada smo teško bolesni ili povređeni, od neprocenjive vrednosti je miran san i odmor gde udoban krevet i dušek pored medikamentne terapije ima jedno od značajnih mesta. …I ZA NAJMLAĐE
  • Da bi nam podmladak bio zdrav, da bi deca bila vesela i nasmejana, da bi brzo rasla i napredovala, da bismo smanjili broj deformiteta kičmenog stuba, da bismo bili raspoloženi, skoncentrisani na radnom mestu, neophodan nam je miran, fiziološki i dovoljno dug san, za šta je uslov pravilan, fiziološki položaj u krevetu
  • Koji dušek odabrati?Dušek nije lako naći jer on mora ispuniti zahteve koji nimalo nisu jednostavni, a to je da bude elastičan, udoban, da omogućava fiziološki položaj kičme, da bude sastavljen od prirodnog materijala, da nema alergijskih manifestacija, i naravno, da bude topao.
  • Dakle, za dobar i uspešan dan na poslu, za zadovoljstvo tokom dana i odsustvo bolova, za opuštanje i oslobađanje od stresa neophodani su nam dobar dušek za spavanje i dobar san.

Za savršene snove iz House decor-a Proizvodnja i prodaja kreveta i dušeka po željenim merama. U House decor-u možete pronaći klasične dušeke sa federima koji su zamenjeni dušecima sa poliuretanskom penom, dušecima sa memory penom ili dušecima sa penom od lateksa. Postoje i dušeci od češljanog pamuka (futona), kao i dušeci nove generacije dušeci sa džepičastim jezgrom. Naše prednosti u odnosu na ostale: –Proizvođačke cene (najjeftiniji kreveti i dušeci u regionu) –Mogućnost izrade kreveta i dušeka u željenim dimenzijama. -Ekspresna isporuka (vršimo dostavu kreveta i dušeka u najkraćem mogućem roku 3-10 dana) –Svakodnevni popusti i akcije (diskontna prodaja) -Besplatna dostava i montaža (na teritoriji Beograda), kurirskim službama po celoj Srbiji po pristupačnim cenama. -Plaćanje na rate bez kamate (čekovima građana do 10 mesečnih rata i platnim karticama)

Povezane objave

Prokomentariši