Pustite mašti na volju i ovim detaljem prostoriji dajte potpuno drugačiji izgled

zavese-kupovina-enterijer-namestaj-1359765327-262125

 

Ukrasite prozore.
Ako želite da promenite izgled neke sobe u stanu, a nemate dovoljno novca, vremena ili ideje kako to da uradite, jedan od najjednostavnijih načina je da promenite zavese na prozorima ili da ih premestite na neko drugo mesto u sobi. Ovaj novi detalj odmah će osvežiti prostoriju.

Boja

Prvo što morate učiniti jeste to da odredite šta u sobi tačno želite da naglasite i izaberete odgovarajuću boju. Nijansa zavese vrlo je važna i mora biti u skladu s bojom nameštaja u sobi za koju je namenjena, nezavisno od toga da li je reč o spavaćoj, dnevnoj ili dečjoj sobi. Danas je uobičajeno da se prirodne boje mešaju s detaljima poput pruga i različitih cvetnih i životinjskih motiva. Ako želite da naglasite prozore, izaberite jarke boje zavesa ili one s naglašenijim uzorkom.

Ako pak želite da pažnju usmerite na komad nameštaja, tepih ili neku sliku, zavese moraju biti jednostavne, u neutralnim, prirodnijim tonovima. Siva, bež i bela deluju umirujuće na oko, baš kao i toplije nijanse zelene i smeđe. Pre nego se odlučite za određenu boju, proverite kako ona izgleda na dnevnom svetlu, a kako kada je uključeno veštačko.

Dužina

Dužina zavese jednako je važna kao i boja. Malo duže zavese vizuelno će produžiti prozor i istaći visinu sobe, a one do poda prostoriju čine elegantnijom i klasičnijom. Zavese koje sežu do prozorske daske ili malo niže od nje prostoriju čine modernijom i neformalnijom.
Vežite ih trakom ili nekom ukrasnom kopčom i vizuelno ćete proširiti prozor.

Vrsta

Osim klasičnih zavesa, koje nikada neće izaći iz mode, u prodavnicama se mogu naći i popularni venecijaneri i trakaste zavese, namenjeni savremenije uređenim stanovima. Sve više ljudi ih bira jer su praktični i veoma laki za održavanje.

Ništa manje nisu popularne ni različite vrste rolo-zavesa, koje su otporne na sunčevu svetlost i isto tako zahvalne za održavanje. Ne zaboravite da zavese prate i odgovarajuće garniše, koje sobu mogu učiniti još zanimljivijom.